Kulttuuripolku 2020-2021

Kulttuuripolku lukuvuonna 2020-2021 Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden ja opetuspalveluiden poikkihallinnollinen projekti

Kulttuuripolku starttaa lukuvuodelle 2020-2021 hieman erilaisena. Covid-19 tilanteen takia syyslukukaudella ei ole livetoimintoja eli kouluille ei tule vierailijoita eivätkä oppilaat vieraile eri taidelaitoksissa Kulttuuripolun tiimoilta. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että osa toiminnoista joudutaan perumaan kokonaan ja osa siirtyy keväälle. Osan toteutamme etäyhteyksillä. Suurin muutos on se, että 4.luokkalaisten itsenäisyyspäivän juhla peruuntuu tältä vuodelta. Tämä tehdään sen vuoksi, että vaikka joulukuun tilanteesta ei vielä voi sanoa mitään varmaa, ei tämän hetken rajoitusten valossa olisi mahdollista järjestää kaikille yhteistä juhlaa ei tämän hetken rajoitusten valossa olisi mahdollista järjestää kaikille yhteistä juhlaa, niin että sen turvallisuus voitaisiin taata. Ensi vuonna järjestetään kuitenkin kaksi juhlaa eri päivinä: toinen tämän vuoden nelosille ja toinen ensi vuoden nelosille.

1 luokkalaiset saavat kouluille pelattavaksi Kova Productionsin tuottaman seikkailuelämyspelin. Peli käsittää pelilaatikon, jonka sisältä löytyy ohjeet ja tarvikkeet. Kyseessä on luokkahuoneessa yhdessä pelattava seikkailuelämyspeli, jossa oppilaat etsivät yhdessä vihjeitä sekä auttavat opettajaa saamaan taika-arkun auki laulujen ja lorujen avulla. Pelissä etsitään yhdessä vahvuuksia ja hyviä ominaisuuksia, joiden perusteella jokainen oppilas luo itselleen oman avatarin, pelihahmon. Pelilaatikoita on yhteensä 3 kpl ja ne ovat varattavissa kulttuurituottajan kautta marraskuusta lähtien.

2 luokka vierailee Kenkäverossa ja tutustuu samalla käsityömaailmaan keväällä heti helmikuun alusta. Luvassa on Kenkäveron historiaan tutustumista ja Kenkäveron kummitusavaimenperän teko makrameetekniikkaa hyödyntäen.

3 luokka pääsee pujahtamaan teatterin pariin osallistumalla Mikkelin teatterin avoimiin harjoituksiin alkuvuodesta 2020. Lopullinen ajankohta ratkeaa myöhemmin.

4 luokka Itsenäisyyspäivän juhla perutaan tältä vuodelta. HUOM! Ensi vuonna kuitenkin järjestetään kaksi juhlaa, toinen niille, joilta se jää tänä vuonna väliin ja toinen ensi vuoden nelosille.

5 luokka tutustuu kulttuuriperintöön ja Mikkelin historiaan. Heille järjestetään vierailut keväällä 2021 avattavaan sodan ja rauhan keskus Muistiin.

6 luokka perehtyy elokuvan saloihin keväällä 2021. Tarkemmat, koulukohtaiset ajankohdat ilmoitetaan tuonnempana. Kaupunginorkesterin soittajat jalkautuvat keväällä kouluille kertomaan työstään. Orkesteri saapuu kouluille täydellä kokoonpanolla. Tämän lisäksi syksyn aikana järjestetään striimaus suoraan orkesterin harjoituksista, jota kautta oppilaat pääsevät tutustumaan orkesterin harjoitteluun sekä uuteen kanavaan, jota myös orkesteri on alkanut vallitsevan tilanteen vuoksi hyödyntämään esityksissään.

7 luokka kevätlukukauden aikana Itäisen tanssin aluekeskuksen kanssa tehtävän yhteistyön myötä, ammattitanssija kiertää kouluilla vetämässä oppilaille tanssitunnin ja tarjoaa samalla kurkkauksen tanssijan arkeen. Tarkemmat vierailuajankohdat sovitaan suoraan koulujen kanssa. Oppilaat pääsevät myös keväällä 2021 tutustumaan kuvataiteilijan ammattiin, koulutusmahdollisuuksiin ja arkipäivään kuvataiteilija Hanna Vahvaselän (050 - 567 0803) vieraillessa kouluilla. Käynneillä katsellaan kuvia ja nähdään mitä kaikkea nykytaide voi tänä päivänä olla. Vierailun aikana tuotetaan myös pieni oma taideteos. Hanna ottaa yhteyttä jokaiselle koululle ensi vuoden alussa ja sopii vierailuajankohdat koulujen toiveet huomioiden.

8 luokka vierailee Mikkelin Valokuvakeskuksessa ja Mikkelin taidemuseossa tammikuussa 2021. Valokuvakeskuksen osio keskittyy mediakasvatukseen ja valokuvakeskuksen toimintaan. Mikkelin taidemuseossa tutustutaan niin ikään taidemuseon toimintaan sekä esillä olevaan Alina Sinivaaran urheiluaiheiseen näyttelyyn.

9 luokka pääsee toukokuussa 2021 nuorisovaltuuston järjestämään ysigaalaan Mikaeliin. Syksyn 2020 aikana toimitetaan myös K9-kortit. Korttien toimitus viivästyy tänä syksynä hiukan Covid-19-tilanteen vuoksi. Lukukaudella 20-21 K9-kortti on kaikille digitaalinen! Ohjeet K9-kortin lataamiseen toimitetaan kouluille koodilistojen kera lokakuun aikana.

Koronarajoitukset saattavat vielä tuoda erilaisia muutoksia Kulttuuripolun toimintoihin mutta toivottavasti näin ei tule käymään. Seuraamme jatkuvasti Aluehallintoviraston sekä eri ministeriöiden antamia ohjeita ja toimimme niiden mukaisesti.

Lisätietoja kulttuurituottaja Tiina-Riikka Turunen tiina-riikka.turunen@sivistys.mikkeli.fi 040-1295013